Thursday, February 05, 2009

Cikgu GSTT

Papan kekunci mula berceghita ttg intvw yg attend last Monday..aku rsa intvw KPLI pun xdak smpai lagu nie.aku sgtlah berpeluh!

Aku : Assalamualaikum, Puan..
Pn : Juhaida yea..ok awk cerita kan serba sedikit tentng latar belakang awk
Aku : Nama sy Juhaida Binti Che Hasim..berumur bla..bla…bla…bla…
Pn : Ceritakan latar belakang pendidikan awk serta kegiatan ko-Q yg awak ceburi dri sek ren hingga ke sek men
Aku : Sy menerima pendidikan awal di sekolah ren keb keladi dri tahun 1 hingga
bla..bla..bla..
Pn : Tlg beritahu sy carta organisasi sekolah
Aku : Setahu sy, carta organisasi sekolah paling atas pengetua, pastu PK Tadbir..and
so on
alhamdulilah dok terbyg2 cikgu2 PK kat SMKK & Teknik dlu
Pn : Hal pentadbiran sekolah bwh tggjwab PK mana? m/pelajaran Sains & Math bwh kelolaan PK mana?
Aku : PK tadbir la, puan.. :)
Pn : Ye betul. OK, terang pd sy apa yg dimaksudkan dgn falsafah pendidikan negara..dlm kefahaman awk,
xsemestinya exact word..cuma terangkan apa yg awk fhm..
Aku : ( gulp! Aku agak dah dia nie nk tnya..mampus la..pa aku nk ckp nie )..sejauhmana yg penah sy bca mgenai falsafah pendidikan nie tujuannya adalah untuk mbentuk insan yg intelek dgn cari memupuk nilai2 murni dlm dri pelajar sejak awai pendidikan..
bla..bla..(pe yg aku ckp nie..aku sendri xfhm..tu lum campoq tolak darab bahagi dgn aku tergagap2 lagi)
Pn : Sebenarnya falsafah pendidikan ni asas2nya dri 4 unsur dlm bdan kita gak yg dpt mbentuk pendidikan yg cemerlang, cuba awk pikir..sambil dia angkat 4 jari dia tunjuk kat aku
Aku : Ah sudah..belasah jer.. intelek kot…jasmani…rohani…emosi ..
Pn : Ye, senang sj kan..skrg berikan definisi & tarifan ttg PIPP..
Aku :
soklan ni wat aku tersenyum..ngn confidentnya aku senaraikan 1 persatu..thanks to : ina – dia yg bg tip soh aku hafai menda alah ni
Pn: Dia sengeh jer tgok aku, sahih bdak ni baru hafal smlm ni..confident ja jawab..Tau x sapa ketua pelajaran Malaysia?
Aku : Erm..ni bkn Hishamuddin kan..sy xhafal la, Puan..sy hafal yg Kedah ja..Yg Kedah sy taula..
hahhhha
Pn: Timbalan menteri pelajaran?
Aku : Dr Wee Ka Seong..yg ni mmg dlm poket aku
Pn : Yg baru meninggal baru2 nie?
Aku : Aik yg mana?sy xtau pun..hehhe..melampau la dia ni..dah jawap sorg dah la..dah mati, biar la dia mati..nk tnya pa lagi
Pn : Yg Pilihanraya Kecik Terenganu tu..awk xtau ka?awk xbca paper ke?
Aku: Huehhuehhueh..
ckit2 ada la, sy xsempat nk bc keja kan..(
nk muleh dah aku nie dok jwb lagu nie)
Pn : Awk keja ngn syarikat swasta kan? Bgaimana kegawatan ekonomi msia mpengaruhi sektor swasta khususnya syarikat awk bekerja skrg khususnya awk sendri..
Pn : Skrg awk dlm sektor swasta dan mgkin kalau awk dpt gstt ni awk akn masuk sektor awam, apa matlamat idup awk dlm kedua2 bidang ni?
Aku :
(
Ayoyo..nk jer ckp..lah sy mintk sbb nk keja gomen jer.xterpkir lagi matlamat kejar..hehhe..tp idok ler jwp gitu..aku tiaw la pa ja idea yg mai)
Pn : Jika awk diterima, awk nk ka? ni kontrak nie..sy xleh nk gerenti msa depan awk terjamin...awk ni minat sungguh ka nk jdi cikgu nie?
Aku : ya, sy pasti akan terima..mmg minat( aku pun xbrapa pasti sejauhmn kebenaran statement ni..hehhe), skali tahun ni dah nk masuk 6x sy apply kpli..xdpt2 ..jdi ni peluang sya tuk dpt pengalaman tuk sokong pmohonan sy dpt jdi cikgu tetap
Pn : O yaka..kesian kat awk no

Aku :
(
dah kalu kesian tu pelepaih aje ler..)
Pn : Kalu awk diterima, awk boleh ngajaq subjek apa nie ?
Aku : Sjujurnya puan sy mmg langsung xdak pengalaman mengajaq. Kalu ikutkan degree sy tu ?sy mmg nk ICT..tp depend kekosongan kat sek, ajaq Math pun xpa..
Pn : Math dlm BI, awk boleh ka ajaq ?
Aku : InsyaAllah..kat tempat keja sekrg pun mmg berkomunikasi dlm BI..
pdhai dia xtau grammar aku tonggang langgang tergolek dowh
Pn :
Oklah..setakat kali ni ok la sy rsa..tp kalu intvw KPLI awk kena mbaca byk lagi , rajin tngok berita..kena lebih bersedia..Kalu awk dpt,kna mgajaq elok2 ye..igt !cikgu2 kat gaza tu lagi susah tau

Aku : (Eh pndai jugak wat lawak dia nie) Ye, Puan. InsyaAllah, terima kasih byk2


And the result is : aku pun xtau g..aku pun dok tgu bgai pungguk menanti bulan jatuh ke riba niii..huhu

2 comments:

CapT said...

caya lah bebbb.. aku pon taktau PIPP tuh.. seb baik KPLI interview depa tak tanya.. tp nmpk gaya dah buleh tuh.. hehehe.. chaiyokkk

CapT said...

hang dapat award.. sila hamikkk