Tuesday, October 27, 2009

LAWATAN SAMBIL BELAJAR

Sesuatu yang dalam sejarah, dah lama ditinggalkan a.k.a kalu sendiri-sendiri xdok pasai eh nk buat tapi memandangkan aku dh jdi lawsher wlaupun just gstt jdi aku dan kembar gstt aku layan jer lah…buat kenang-kenangan bersama student 3A9 dan destinasinya plak?kehkehkeh..Kay EL (huhuhuhuhu)

Bila namanyapun Lawatan Sambil Belajar jdi tentative program sudah semestinya bercorak tidak santai or ala-ala jimba a.k.a berkonsep ilmiah.

:: TENTATIF PROGRAM ::


** InStiTuT JaNtUNg NeGaRA**
Trip intention actually nk expose student2 nie life di hospital selain tingkatkan semangat dorg tuk jdi DR. So nie dikira sebgai official trip la..IJN is one of private specialist center in any heart failure issues yang mna all of their DRs terdiri daripada specialist & experienced DR (bkn DR baru posting eh). Aku & student diberi kesempatan duduk atas katil yang Tun Det tidoq.hhehhe..

** SuRia KLCC **
Alahai mcm xdak tempat len la nk shopping..tp p jugak lah menonggek2 kat make over Mac tu..

** MuZiuM NeGaRa**
Tak penah terimpi dalam idop nk pgi wat official trip ke sini..tp during my first n maybe last trip aku jumpa sesuatu yang menarik gak la utk dipost dlm entry ni..jgn xpecaya ni duwet yang org dlu guna..jadi bayangkan kalu bwk suma duwet nie p pasor mau rebeh poket.xpun terjojol kaki n kepala menatang tu.kahkahkah

** PLaNeTaRiuM NeGaRa**
Erm masuk tgok movie jer pun, but yg interesting screen dia lagi hebat dri plasma tv 29”..screen cinema in half sfera curve shape..mmg bila scene ketapi lalu tu mmg lalu ateh kepala kita..tp yg potong + ilangkan mood menonton bila ank sapo tah melalak sepanjang 20 minit tayangan tu..tensi2

**TaMaN TaSiK TiTiWanGSa**
Layanzz..posing2 ngalahkan student..hehhhehe..nk naik Eye on Malaysia pun depa dah kidnap p Melaka..


**COSMO'S world TiMeSquARe **

Dulu eachtime p TimeSquare aku biasanya lepak nk McD tu jer tgok org terjerit2..hri ni student soh cikgu2 jerit skali…huahuahua..nmpk cam takut..tp bila ride, xdak menda pun.lagi dasat ride menatang swing yg abg aku pekena aku n ana kat Pesta Penang tu..


video
Penginapan : Hotel Heritage Season, Old KTMB Building ( walawey mcm nk teriyak bhai cari hotel nie!skali kat KTMB lama..panas!panas! aku nk marah ..aku nk marah..sia-sia dok KL 6 tahun lebih )

:: Secara konklusinya ::
Fun la jugak wlaupun terdapat bebrapa insiden yg mbuatkan gue&geng membare.. I giv 3 stars..huhuhuhu..



“Zoom Malaysia. Melanconglah dlm negara, segalanya ada di Malaysia..- promoted by Maria Tunku Sabri :)”

Tuesday, August 18, 2009

Tahukah anda bahawa cantiknya wanita itu..

Cantiknya seorang wanita itu sebagai GADIS
Bukan kerana merah kilauan lipstik
Pada bibir memekar senyuman kosmetik
Tetapi pada keperibadian terpelihara
Kelembutan kesopanan menghiasi jiwa

Cantiknya seorang wanita itu sebagai REMAJA
Tidak pada kulitnya mulus menggebu terdedah
Untuk menggoda pandangan nafsu mata
Tetapi pada kehidupan terjaga
Dari menjdai mangsa tohmahan dunia

Cantiknya seorang wanita itu sebagai HAWA
Tidak kerana bijak meruntun iman kaum Adam
Sehingga turunkan insan ke dunia
Tetapi menjdi pembakar semangat perwira
Menjadi tunjang perjuangan syuhada

Cantiknya seorang wanita itu sebagai ANAK
Tidak menjerat diri pada lembah kedurhakaan
Mengalir mutiara di kelopak mata
Tetapi menjadi penyelamat ibu bapa
Pada hari kebangkitan bermula

Cantiknya seorang wanita itu sebagai ISTERI
Bukan kerana peneraju kerjaya dalam rumahtangga
Tetapi sentiasa bersama
Menempuh badai disisi suami tercinta

Cantiknya seorang wanita itu sebagai IBU
Bukan terletak pada kebangkitan anak
Dalam setiap pertelingkahan
Tetapi dibawah lembayung kejayaan
Membuai anak dikala suami menjalin impian

Cantiknya wanita itu sebagai MUSLIMAH
Bukan kerana keindahan paras rupa
Sehingga menjadi ingauan mata
Tetapi berpegang Akidah Solehah
Disebalik tirai jiwa
Mengandam rindu kekasih pasrah di atas sejadah
Mengharap keredhaan kehidupan awana


Wednesday, July 01, 2009

cuci sawang jap..

elo..elo..boeno zias..

mmg dah bersawang teruk blog nie..bkn nk kata nk login, nk lalu pun x..yg dah sememangnya amatur bertambahla amatur a.k.a lembap a.k.a kekaratan idea..
tp aku da reason yang tersendiri penyebab aku dah lama x memblog. mari kita lihat carta.

di tangga ke-3 : profesion aku sebagai lawsher x memberi ruang untuk aku pedulikan blog aku nie.semua masa di sekolah diperuntukkan untuk P&P dan relief kelas..hahhha
di tangga ke-2 : each time aku p menempek depan pc kat staff room tu kan, aku rsa cm byk jer mata memandang kalu aku mula bukak mail.yahoo.com & keladian.blogspot.com..ehhehe..jdi aku pun malaslah..xreti2 ke lagi ker? "no personal stuff during working time plzzzz!!!"
di tangga pertama : aku mmg xsempat nk wat pun sbb keja berlambak yang patut diberi lebih priority..even worst i got no pc at home, so kesulitan amatlah dikesali...haha..jdi lagi susah ler ceriternyer..

Dalam masa 5 bulan ni banyak sgt menda yang jadi dlm idup aku..
nk jugak tu citer kat cni..kalu de sesape yang xnk baca boleh blah dari blog nie..hehhe..mcm penah dengar je kan ayat nie..( mama budak ticik, sorry pinjam ayat hg sat. jgn mare )..mcm ler de org baca blog aku nie..hahha..xpa la sukahati aku la nk perasan, blog ni aku yang punya..hahha

pejam celik dah nk masuk 5 bulan ni dah aku jdi lawsher xbertauliah, walaupun aku nie punya intention nk masuk gomen jer, tp pe yg aku dpt summarizekan kehidupan seorang lawsher quite fun dan byk experience yang aku gain dari skul yang dibanggakan oleh penduduk seantero kulim nie..aku dh byk gak join aktiviti skul n atleast xlah terkezut sgt otot2 ni kalu dh jdi lawsher hakiki nnti..kahkahkah..da angan gak lagi tu wlaupun dah failed intw for both kpli n dpli..proudly i announce that im goin to apply again kpli for the 7th times this coming Aug. mcm teacher-to-be kata sooner or later akan dpt jugak..aku pegang tuu ckp hg, aku harap one day my dream will become true.ape yang penting??dont give up..rezki Allah nie de, cumanyer nk kena sob ba ro..insyaAllah..cm per yg En.Hamdan from JPT dgn muka dia yang kering wat derk, xda perasaan tu sound ckp "terima hakikat lum rezki awk". Walaupun hati aku panas membara geram sampai aku menitiskan air mata yg diimport dri kulim memecut ke putrajaya kurang dri 24jam setelah result DPLI kuar,tp xpa wak tetap sabbarrrr..think of the good side of it, think of the hikmah from wat had happen, then only i will get less tension.hehhhe..aku cuma berdoa pe yg Allah aturkan untuk aku elok2 belaka lah, walaupun de gak rezki yang aku tolak..aku cuma sabar menanti & mengharapkan ending yang baik untuk my future undertaking sambil muhasabah dri menjdi lebih baik dari aku hari ini..aminnn..
pe lagi citer dlm 5 bln nie..aha my bro get married..congrats bro and welcome to my new s.i.l, kak pae!hehhe..sempoi lah..u rock!
n kami sekeluarga jugak kehilangan tok tercinto 2 minggu before my bro kawen..xdan gak tok tgok pejan kawen.doakan tok ditempatkan di kalangan hamba2Mu yang beriman, Ya Allah..alfatehah!

nnti nk wat entry intw session dpli aku yang ampess tu n camping ke g.jerai setelah 10tahun xpegi camping, finally i've one, the most recent one.hehhe.bt not now la, nk balik tido sbb akak kat cc nie pun dah mcm bg signal soh bla ja..hehhhe..c yaa, daaaa



Wednesday, March 04, 2009

Gilakah aku?


Gilakah aku??

Jawapnyer: entah aku pun xtau sama ada layakkah aku untuk menentukan samaada aku gila ke x sbb aku xdak tolok skala yang sukat tahap kegilaan tu la.nk jugak ke p cari kat tanjung rambutan...hahhhha...

aku masih waras dong..ter'indon' la plak!marah wak yg mai pasang marmar cabinet dapoq mak aku tu.tp xleh lawan cabinet umah mama hapiy la, umah hg mmg best la weyh, mmg taste org kl habis..kehkehkkeh..tp aku setuju kalu aku rsa aku gila dlm usaha nk menggilakan blog aku nie sbb aku sendri bca pun aku rsa cm xbesh la..hahhhaha..satu lagi gila, aku gila bizi..hehhe..xsempat nk kuar gathering ngn kengkwn or opismate lama..so sorry bhai..


aku nk bagi award gila ni kat sapa eh??erm xleh pkir lagi la..otak jammed































Thursday, February 05, 2009

Cikgu GSTT

Papan kekunci mula berceghita ttg intvw yg attend last Monday..aku rsa intvw KPLI pun xdak smpai lagu nie.aku sgtlah berpeluh!

Aku : Assalamualaikum, Puan..
Pn : Juhaida yea..ok awk cerita kan serba sedikit tentng latar belakang awk
Aku : Nama sy Juhaida Binti Che Hasim..berumur bla..bla…bla…bla…
Pn : Ceritakan latar belakang pendidikan awk serta kegiatan ko-Q yg awak ceburi dri sek ren hingga ke sek men
Aku : Sy menerima pendidikan awal di sekolah ren keb keladi dri tahun 1 hingga
bla..bla..bla..
Pn : Tlg beritahu sy carta organisasi sekolah
Aku : Setahu sy, carta organisasi sekolah paling atas pengetua, pastu PK Tadbir..and
so on
alhamdulilah dok terbyg2 cikgu2 PK kat SMKK & Teknik dlu
Pn : Hal pentadbiran sekolah bwh tggjwab PK mana? m/pelajaran Sains & Math bwh kelolaan PK mana?
Aku : PK tadbir la, puan.. :)
Pn : Ye betul. OK, terang pd sy apa yg dimaksudkan dgn falsafah pendidikan negara..dlm kefahaman awk,
xsemestinya exact word..cuma terangkan apa yg awk fhm..
Aku : ( gulp! Aku agak dah dia nie nk tnya..mampus la..pa aku nk ckp nie )..sejauhmana yg penah sy bca mgenai falsafah pendidikan nie tujuannya adalah untuk mbentuk insan yg intelek dgn cari memupuk nilai2 murni dlm dri pelajar sejak awai pendidikan..
bla..bla..(pe yg aku ckp nie..aku sendri xfhm..tu lum campoq tolak darab bahagi dgn aku tergagap2 lagi)
Pn : Sebenarnya falsafah pendidikan ni asas2nya dri 4 unsur dlm bdan kita gak yg dpt mbentuk pendidikan yg cemerlang, cuba awk pikir..sambil dia angkat 4 jari dia tunjuk kat aku
Aku : Ah sudah..belasah jer.. intelek kot…jasmani…rohani…emosi ..
Pn : Ye, senang sj kan..skrg berikan definisi & tarifan ttg PIPP..
Aku :
soklan ni wat aku tersenyum..ngn confidentnya aku senaraikan 1 persatu..thanks to : ina – dia yg bg tip soh aku hafai menda alah ni
Pn: Dia sengeh jer tgok aku, sahih bdak ni baru hafal smlm ni..confident ja jawab..Tau x sapa ketua pelajaran Malaysia?
Aku : Erm..ni bkn Hishamuddin kan..sy xhafal la, Puan..sy hafal yg Kedah ja..Yg Kedah sy taula..
hahhhha
Pn: Timbalan menteri pelajaran?
Aku : Dr Wee Ka Seong..yg ni mmg dlm poket aku
Pn : Yg baru meninggal baru2 nie?
Aku : Aik yg mana?sy xtau pun..hehhe..melampau la dia ni..dah jawap sorg dah la..dah mati, biar la dia mati..nk tnya pa lagi
Pn : Yg Pilihanraya Kecik Terenganu tu..awk xtau ka?awk xbca paper ke?
Aku: Huehhuehhueh..
ckit2 ada la, sy xsempat nk bc keja kan..(
nk muleh dah aku nie dok jwb lagu nie)
Pn : Awk keja ngn syarikat swasta kan? Bgaimana kegawatan ekonomi msia mpengaruhi sektor swasta khususnya syarikat awk bekerja skrg khususnya awk sendri..
Pn : Skrg awk dlm sektor swasta dan mgkin kalau awk dpt gstt ni awk akn masuk sektor awam, apa matlamat idup awk dlm kedua2 bidang ni?
Aku :
(
Ayoyo..nk jer ckp..lah sy mintk sbb nk keja gomen jer.xterpkir lagi matlamat kejar..hehhe..tp idok ler jwp gitu..aku tiaw la pa ja idea yg mai)
Pn : Jika awk diterima, awk nk ka? ni kontrak nie..sy xleh nk gerenti msa depan awk terjamin...awk ni minat sungguh ka nk jdi cikgu nie?
Aku : ya, sy pasti akan terima..mmg minat( aku pun xbrapa pasti sejauhmn kebenaran statement ni..hehhe), skali tahun ni dah nk masuk 6x sy apply kpli..xdpt2 ..jdi ni peluang sya tuk dpt pengalaman tuk sokong pmohonan sy dpt jdi cikgu tetap
Pn : O yaka..kesian kat awk no

Aku :
(
dah kalu kesian tu pelepaih aje ler..)
Pn : Kalu awk diterima, awk boleh ngajaq subjek apa nie ?
Aku : Sjujurnya puan sy mmg langsung xdak pengalaman mengajaq. Kalu ikutkan degree sy tu ?sy mmg nk ICT..tp depend kekosongan kat sek, ajaq Math pun xpa..
Pn : Math dlm BI, awk boleh ka ajaq ?
Aku : InsyaAllah..kat tempat keja sekrg pun mmg berkomunikasi dlm BI..
pdhai dia xtau grammar aku tonggang langgang tergolek dowh
Pn :
Oklah..setakat kali ni ok la sy rsa..tp kalu intvw KPLI awk kena mbaca byk lagi , rajin tngok berita..kena lebih bersedia..Kalu awk dpt,kna mgajaq elok2 ye..igt !cikgu2 kat gaza tu lagi susah tau

Aku : (Eh pndai jugak wat lawak dia nie) Ye, Puan. InsyaAllah, terima kasih byk2


And the result is : aku pun xtau g..aku pun dok tgu bgai pungguk menanti bulan jatuh ke riba niii..huhu

Tuesday, February 03, 2009

TaG g

So far idea lum mari tuk berchegita…so just layan tag jer..

What were you doing 5 years ago?

baru grad jer..and terhegeh2 nk tukar status dri student ke ‘pekerja yg berdedikasi la konon’hehhhe..
What were the 5 things on your to do list today?
as usual celik2 mata dah merempit mai keja, pastu pe lagi keja..keja..keja..pekejadahnya lepak2..woi keja la woi
What are the snacks that you enjoy?
dgn xsengajanya,aku skrg dh jdi kit kat lover la..sejak bila tah..maybe tersampuk badi hersyer’s kot..hahha..nk p langkawi selalu xdapek
then cheezles..tp ank buah aku suka smuggle..pastu bila mintk ckit dgn slumber nyer dia ckp ‘habih dahh’..sib baik hg comei bila ckp cm tu dek, kalu dak hang mesti dah kena cium dgn rakusnya.hohooho
last but not least, choki-choki..hahhha..boleh layann? peleaseeee laa

What are 5 things that you do if you were bilionaire
1 - of course utang la..PTPTN, loan2 bank suma bagi settle clear..gila utang byk xleh tido mlm seyh
2 - nk bukak gym kat umah aku..huhuhu..gaya idup sehat maaa
3 - hyundai sonata sebijik wat p market..hahha..kerek siot
4 - sea view bungalow..wah2
5 - amal jariah kot..saham akhirat maaa..cm xdapek jerr..

What 5 jobs you've had
1 - Waiter : I like this job vely2 much..sbb hari2 leh belasah cheese cake, brownies, ice cream(BR31 jamocca almond fudge is heaven!), spaggeti..pehh mmg menyumbang kearah peningkatan lemak dlm bdn..hahha

2 - admin asst cum coffee lady : 1st job kat one indian company nie..suka2 hati mak nenek ja soh aku panaskan lauk dia, gaji dah la ciput..8 months later aku cabut
3 - Cs officer : melayan ayahpin yg akan call celcom callctr for hundreds time perday..bodo toi
4 - Tech. support : walawey, pressure n stress giler beb melayan the ‘kiasu’
5 - Cs agent : you will never satisfied customer..yup I knew it..bila la aku nk menyahkan dri aku dri customer service line..

what to do i love to lompat job..huuhu
The next person to tag
Sesiapa sja yg dilanda angin kerajinan..huhuu

Thursday, January 29, 2009

Can this blog be awarded as 'cute'

aku nie dah la xreti lagi..almaklum la super amatur dlm blogspot nie..tp memandangkan cikgu to-be awardkan kat aku..jdi aku layan jer lah..zzzzassss
The rules of this award are:-
1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda



pe kejadahnye coding byk bebenor nie..tawakal jer lah gambo nie kuar ke dak..huhuhu

2. Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda
part ni aku lum khatam..cikgu has tulun!!cam ner aku nk linkkan ke blog hg..ermm belasah la..try & error..keh2 ..memalukan betoila..IT grad xtau nk explore IT stuff.jgn pkir serong ek..degree aku aku xbeli tau..3 1/2 tahun aku panjat bukit tu p kelas..hehhe..
cikgu to-be : la sesatu nya org yg memberi award ni pd aku merangkap pembangkit nafsu aku untuk menceburkan dri yg alam blogspot nie..aku sgt kagum pd blog dia yg menarik + tertarik tu..credit for cikgu-to-be yerr..

3.Setiap blogger hendaklah menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih pemenang seterusnya.

1st FACT ttg aku : this is truly fact la..aku nie baru nk berjinak2 dlm dunia blog, jdi aku sgt2 lah keciputan idea..tp harap pem'blog' yg pro boleh la sedia mmberi tunjuk ajar..dan komen yg membina & membantut pun bedal aah..
" buat cempedak diluar pagar, amik galah tolong jolokkan,
sya budak baru belajar, dah siap coq cempedak jgn lupa ajak aku sekali mkn"..hhehe

2nd FACT ttg aku : minah rempit sejati dari keladi.huhu..adik aku yg bgi title nie kat aku..mau xnya kuda aku tu cm mat rempit dah dia tukaq cm2 bendaalah..suka2 hati dia ja bt cm reta sendri..tidak ketinggalan aku perempit kodok yg agak kureng berhemah terutama sekali bila atas PG bridge..apa ke halnye asyik dok brek2, aku nk selit pun xleh ..tension toi la..aku nk jer send suggestion letter kat guat ng boleh x kalu kita wat rules.. For attention to : nyonyak2 dan apek2 tua yg wat keta cm kura2 & yg baru setahun jagung bwk keta diharamkan menaiki jambatan..sila berambos p naik feri

..ini krn kalu 100m asyik dok tekan brek 100x dah, hangin satu badan, rsa cm nk langgor jer belakang keta mangkok hayun tu..bila tahun nk sampai weyh, umah aku jauh lagi!!
3rd FACT ttg aku : teringin sgt2 thap gaban nk jdi cikgi..huhuh..betoi wei.aku nie dah apply cikgu insyaAllah tahun ni masuk 6x dah..agaknya aku nk kena mandi bunga @ mandi bwh cucuq atap sekolah memana kot baru termakbul cita2 aku nie kot ek
4th FACT ttg aku : suka lepak kat umah kalu xdak pe2 hal + xdak boya..hhehhe..plus amatla alergik pd org yg asyik nk ajak berjln jer..rimeh ler, cuti2 tu bwk2 la dok umah, simpan duit zaman gawat2 nie. Kalu sekali sekala xpa la.bkn pe aku da msalah org lain beria ajak kuar, tp dia lum sambaq pe2, aleh2 aku dah kilik kiri kanan..huhuhu.dan aku perasan aku semakin setia pd hobi ni tetambah bila aku balik dok hometown..lagilah aku menjdi bibik seharian di kala waktu coti hjung minggu..bagus gak bleh gak aku menajamkan skill kesuriumahtanggaan aku nie..huehhuehhueh..bekalan di hari mendtg..
5th FACT ttg aku : kununnyer xsuka shopping..tp aku xtau mana duit aku habis..nk kata aku derma kat mangsa2 tsunami @ kekejaman zionis kat gaza xpulak..tp xdinafikan seorg yg selalu overspend..hhehhe..conthnya: nawaitu aku p nk beli blaus jer..nnti bukan takat blaus..skali ngn jeans, serkup , hair band , perfume keta, baju kecik..baju besaq..suma aku taram..balik umah, masuk jer pintu bilik mula la rosek cari calculator..sgtlah tidak baik yer berkelakuan sepeti ini kerana akan menkayakan tokei2 kedai
6th FACT ttg aku : sgt suka gelak sepueh2nyer..aku rindukan kaki gossip aku, partner2 lepaking, wat lawak pastu gelak besaq2..best toila..bercerita gelak mkn..bercerita gelak mkn..bla..bla..bla..feel ooo..layan gak
7th FACT ttg aku : sgt tidak suka melihat inbox aku penuh.tetambah lagi forward email yg mai dri org yg aku xsuka..ee kenapa eh aku rsa sengal sgt2..aku akan peramkan dlm inbox, tp xsampai hati lak nk trash out..hahhaha..
3rd last FACT ttg aku : yg setiap mlm sebelum tido akan menanam cita2 untuk bgn pagi & smpai tempat keja awai..tp dah 4 tahun aku bergelar ‘employee’, cita2 tu belum penah terkabul..salah sape nie??
2nd last FACT ttg aku : sgt benci melihat jarum weightscale yg senantiasa bergerak ke kanan and haram xpenah bergerak ke kiri..hhehhe aku dok gila nk kurus cm 'wulan' kat tv1 tu..ish2 sampai mati pa xkn dpt punya memandangkan aku berpantang skrg..pantang tengok bedal..kahkahkah..aku rindu majalina versi makin cun..pehh
Last FACT ttg aku : yg masih belum ber’hubby’, ber’fiancee’, ber’bf’ and etc yg seangkatan dgnnya….hhuhuhu..adakan ini salah satu penyalahgunaan blog untuk tujuan peribadi..pe2 je lah..kata nk fact bout me maa..
and the award goes to..

adida : kwn yg dah expert dlm blogging jugak..huhu..laki dia ensem oo..
sapa lagik? entah xdak dah kot

Wednesday, January 21, 2009

beginning..

for the 1st time aku mejinakkan dri dgn dunia blog setelah aku digoda oleh beberapa kengkwn aku yg dah pro..serius xdak idea lansung lagi..sesaja gatai tgn ja..hopefully kehadiran aku ke dunia blog xlah mencemperakan aku warga keladi..huhuhu